Leghennenhouders met innovatieve ideeën kunnen deze delen met Dutch Future Egg, het nieuwe open innovatieplatform voor de legpluimveesector.

„Leghennenhouders moeten meer marge overhouden aan de verkoop van eieren”, zegt Noud Janssen één van de initiatiefnemers van Dutch Future Egg. „Leghennenhouders kunnen hun innovaties bij ons aandragen zodat wij ze kunnen helpen deze te ontwikkelen”, zegt Janssen.

Het project is ontstaan om op boerderijniveau meerwaarde aan het ei te geven. Het doel van het project is het ontwikkelen van nieuwe productmarktcombinaties voor de legpluimveehouder. „Je kunt denken aan de ontwikkeling van nieuwe eiproducten zoals een eidrink, eiburger of eispread. Leghennenhouders zouden op hun eigen bedrijf eieren kunnen verwerken en deze nieuwe producten kunnen produceren zodat ze meer marge overhouden”, licht Janssen toe.

Nu zijn er al leghennenhouders die eilikeur zoals advocaat op hun eigen bedrijf produceren. Volgens Janssen zijn er echter veel meer kansen voor nieuwe eiproducten.

Verwerking op bedrijfsniveau

Het verwerken van eieren op bedrijfsniveau kan volgens Janssen voordelen bieden. „Machines om eieren mee te verwerken op kleine schaal zijn veel goedkoper dan pakweg tien jaar geleden. Een gerobotiseerde verwerkings-, verpakkings- en breekunit kan interessant zijn voor een leghennenhouder.”

Voor het project Dutch Futue Egg is een consortium opgericht met de projectpartners: Vencomatic Group, Nomar Holding, TU Eindhoven, HAS Hogeschool, Omnivoor, Dataleaf, Product Experience en Kokreateur.

Meld innovaties aan

Dutch Future Egg is een open platform zodat iedereen, die een bijdrage kan leveren aan het ei van de toekomst, kan aansluiten om ideeën uit te wisselen en uit te werken. „Heeft u ideeën? Neem contact op met Dutch Future Egg”, zegt Janssen.

Door redacteur: Tom Schotman
Artikel voor Pluimveeweb.nl

RSS Nieuws uit de sector

 • Fotoreportage: Fraaie stal voor 54.000 vrije uitloop hennen
  Familie Van Ginhoven bouwde in het Vlaamse Ravels een fraaie stal voor 54.000 vrije uitloop hennen. Ze kozen voor gelijkdrukventilatie, een putloze mestand, Q-Perch anti vogelmijt zitstokken en LED verlichting.
 • Kabinet wil vleesreclame niet verbieden
  Minister Schouten laakt vleesreclames waarin vlees wordt aangeboden voor een prijs die ver beneden de waarde van het product ligt.
 • Fijnstof reducerende oplossing voor pluimvee
  In veel pluimveestallen is het klimaat niet optimaal. Dit kan grote problemen veroorzaken zoals verhoogd uitval van dieren door E. Coli, maar ook extra kosten met zich meebrengen bijvoorbeeld verwarmingskosten en veeartskosten.
 • Van de Weerdt: ‘Fijnstof draagt 4 procent bij aan ziektelast Nederland’
  Elke microgram minder fijnstof in de lucht heeft al een positief gezondheidseffect. Die boodschap verkondigde Rik van de Weerdt, arts medische milieukunde en toxicoloog GGD Gelderland-Midden, tijdens het Fijnstof Event in Barneveld.
 • WUR tegen verbod op ‘megastallen’
  Directeur Martin Scholten van Animal Sciences, onderdeel van Wageningen Universiteit ziet niets in een verbod op zogenoemde ‘megastallen’. Scholten zegt dit in een gesprek met vicevoorzitter Anne Hilhorst van Wakker Dier.

RSS RVO.nl